12 Februarie 2019

Locuitorii din Hânceşti sunt interesaţi de propunerea PDM privind reducerea numărului de parlamentari şi posibilitatea retragerii mandatului parlamentarului

Caravana electorală a PDM, condusă de preşedintele Parlamentului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu, a fost luni în raionul Hânceşti pentru a fi alături de candidaţii în circumscripţiile 38 şi 39 – Alexandru Botnari şi Ghenadie Buza.

Locuitorii din raionul Hânceşti s-au arătat interesaţi de propunerea PDM privind reducerea numărului de parlamentari de la 101 la 61, dar şi privind posibilitatea retragerii parlamentarilor care nu îşi fac bine lucrul.

Oamenii i-au spus preşedintelui Parlamentului că şi-ar dori să existe un mecanism care să le permită să iniţieze procedura de retragere a mandatului de deputat, dacă parlamentarul nu lucrează în beneficiul circumscripţiei care l-a delegat.

”Vedem de foarte multe ori la televizor cum deputaţii refuză să participe la discuţii în Parlament, se scoală şi pleacă din sală. Dar Codul Muncii prevede că lipsa neîntemeiată de la locul de muncă în decurs de 4 ori este temei pentru demisie”, a spus un bărbat preşedintelui Parlamentului.

Andrian Candu a subliniat că, tocmai pentru a responsabiliza deputaţii, dar şi pentru a eficientiza activitatea Legislativului, democraţii au iniţiat referendumul consultativ, care va avea loc la 24 februarie, concomitent cu alegerile parlamentare şi i-a îndemnat pe oameni să vină să se expună pe acest subiect.

”Dacă cetăţenii vor dori să existe astfel de mecanism pentru retragerea mandatului deputaţilor veniţi din circumscripţie, trebuie să spună acest lucru pe 24 februarie, la referendum”, a adăugat democratul.

Locuitorii din satul Mingir au solicitat continuarea proiectelor sociale de susţinere a pensionarilor, familiilor cu copii, dar şi demararea de noi programe naţionale în medicină.  ”Persoanele cu vârstă mai înaintată au probleme cu ochii şi au nevoie să fie operaţi de cataractă. Rândurile de aşteptare sunt foarte mari, iar la privat nu avem posibilitatea să mergem. Ne dorim să fie deschise secţii noi ca să poată fi operaţi mai mulţi bolnavi”, a spus o pensionară.

Andrian Candu a relatat în acest context că statul a reuşit să lanseze câteva programe naţionale în medicină, iar pentru anul acesta se planifică extinderea semnificativă a numărului pe intervenţii chirurgicale pentru înlăturarea cataractei. ”Au fost deja procurate mai multe materiale şi echipamente necesare pentru organizarea unor astfel de intervenţii în spitalele regionale”, a adăugat Andrian Candu.