06 Februarie 2019

La Şoldăneşti şi Rezina, echipa PDM le-a vorbit cetăţenilor despre planurile privind crearea de noi locuri de muncă şi susţinerea mediului de afaceri

Caravana PDM a ajuns marţi în raioanele Şoldăneşti şi Rezina, unde a vizitat mai multe localităţi şi a intrat în dialog cu cetăţenii despre aşteptările lor şi despre soluţiile pe care Partidul Democrat le propune pentru Moldova.

În debutul vizitei, echipa democraţilor, condusă de Preşedintele Parlamentului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu, a mers la fabrica de confecţii din oraşul Şoldăneşti şi a avut o întâlnire cu mai mulţi oameni de afaceri din raion, care s-au interesat de măsurile de susţinere a business-ului mic şi mijlociu.

„Businessul mic şi mijlociu formează baza financiară a ţării, dar ce ne aşteaptă pe noi, ce măsuri de susţinere veţi realiza? Dorim să fim mai protejaţi, dar şi aşteptăm o reducere a impozitelor”, a spus o reprezentantă a mediului de afaceri.

Andrian Candu a relatat că guvernarea PDM s-a axat pe stabilirea unei ordini în domeniul reglementării afacerilor, pentru a scuti business-ul de nenumărate controale, raportări şi autorizaţii.

”Noi aveam peste 450 de denumiri de permise, autorizaţii şi licenţe. Le-am redus şi încă mai avem unde să reducem. La fel, anterior existau peste 160 de instituţii abilitate care veneau cu controale. Noi am decis să reducem numărul lor şi să creăm un sistem clar de interacţiune cu agenţii economici – să fie fiscul, o unitate specială care luptă cu spălarea banilor sau dacă afacerea este reglementată să fie regulatorul”, a spus Andrian Candu.

Preşedintele Parlamentului a mai amintit că PDM a fost iniţiatorul unui set de măsuri pentru reducerea poverii fiscale, inclusiv a contribuţiei sociale achitate de către angajatori, dar şi a impozitului pe venit pentru angajaţi.

”Mai sunt multe de făcut pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii, inclusiv vom promova reducerea impozitelor”, a afirmat Andrian Candu.

În oraşul Rezina, la întâlnirea cu muncitorii de la Fabrica de confecţii ”Excel Manufacturing”, candidatul PDM pentru circumscripţia nr. 13, preşedintele degrevat al raionului Rezina, Eleonora Graur, a subliniat importanţa dezvoltării industriale a ţării, amintind despre deschiderea incubatorului de afaceri Rezina, precum şi despre creşterea salariilor din Moldova în ultimii ani. „Aici, în Rezina, am reuşit să deschidem un incubator de afaceri, care a adus noi locuri de muncă pentru rezineni. De asemenea, guvernarea PDM a reuşit să determine creşterea salariilor în Moldova cu 50% în ultimii trei ani, dovedind că este interesată de bunăstarea oamenilor. Doar prin continuarea guvernării PDM vom putea genera investiţii care să ducă la dezvoltare, la noi locuri de muncă. Angajamentul nostru este că salariul mediu în Moldova va ajunge la aproape 13 000 de lei în 2023”, a spus Eleonora Graur.

La Rezina, Andrian Candu a mers la o farmacie pentru a vedea personal cum se eliberează medicamentele compensate şi gratuite. Acolo, democraţii au discutat cu mai mulţi vizitatori. ”Am venit cu reţeta şi am primit toate medicamentele”, i-a spus lui Andrian Candu o doamnă care a venit să primească medicamente compensate.

”Am venit să vedem cum se eliberează gratuit medicamentele. Au fost diverse speculaţii că nu este adevărat”, le-a spus Andrian Candu oamenilor care se aflau în farmacie.

Andrian Candu a amintit că, din 1 februarie, medicamentele pentru tratamentul celor mai frecvente maladii sunt gratuite, iar pentru a beneficia de ele pacienţii trebuie să vină cu reţeta eliberată de către medicul de familie şi i-a îndemnat să solicite aceste medicamente.