Partidul Democrat din Moldova

Comunicat de presă

25 Iunie 2020

La iniţiativa fracţiunii PDM, în Parlament, a fost inaugurată o expoziţie de costume populare. Monica Babuc: Portul nostru popular este cel mai frumos din lume

La iniţiativa fracţiunii PDM, în Parlament, a fost inaugurată o expoziţie de costume populare. Monica Babuc: Portul nostru popular este cel mai frumos din lume

În clădirea Parlamentului Republicii Moldova, la iniţiativa fracţiunii PDM, a fost inaugurată, astăzi, o expoziţie de costume populare confecţionate manual de comunitatea „Şezătoarea Basarabia”. Evenimentul este organizat în conlucrare cu comunitatea „Şezătoarea Basarabia”, cu susţinerea Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală şi a conducerii Parlamentului.

Vicepreşedinta Legislativului, Monica Babuc, a menţionat că portul nostru popular este unul dintre cele mai frumoase din lume. „Avem printre noi oameni, care din dragoste pentru portul nostru popular, depun toate eforturile ca acest costum să supravieţuiască în vreme, folosind tehnici transmise cu sute de ani în urmă. Costumele sunt cusute pe pânză tradiţională, brodate cu fir de metal sau de argint şi cu paiete aurite. Asta de fapt înseamnă continuitatea valorilor noastre naţionale şi identitare”, a declarat Monica Babuc.

Expoziţia însumează 16 costume ţesute conform tehnicilor străvechi, cu respectarea motivelor tradiţionale şi ornamentelor originale de pe cămăşile pentru femei, bărbaţi şi copii, cât si a aspectelor unei cămăşi tradiţionale.

Comunitatea ,,Şezătoarea Basarabia” este formată de un grup de femei care de mai mulţi ani recuperează tradiţia autenticităţii şi originalităţii costumului popular din Republica Moldova. Aria geografică a acestor lucrări cuprinde localităţi din raioanele: Briceni, Ocniţa, Soroca, Edineţi, Teleneşti, Făleşti, Străşeni, Ungheni, Orhei, Anenii Noi şi Cahul. Participanţii la întrunirile şezătorii sunt cadre didactice, medici, muzeografi, ingineri, economişti, femei care îngrijesc copii.

Expoziţia este organizată în contextul marcării, la 28 iunie curent, a Zilei Naţionale a Portului Popular. Această sărbătoare a fost instituită în 2015 la iniţiativa fostului ministru al Culturii, Monica Babuc, şi are ca scop promovarea costumului autentic, a tehnicii tradiţionale de ţesut şi a dragostei pentru portul popular. Expoziţia, găzduită de Parlamentul Republicii Moldova, este deschisă publicului, cu respectarea tuturor normelor de protecţie, în perioada 25 iunie –2 iulie curent.