16 Septembrie 2019

Igor Dodon demonstrează că şi-a subordonat politic Procuratura Generală

Procuratura este controlată politic, fapt demonstrat şi astăzi de către Igor Dodon, conducătorul din umbră al PSRM şi preşedinte de ţară. Societatea rămâne frapată de faptul că acţiunile procurorilor sunt anticipate, prin anunţuri, de către şeful statului ori de către ministrul de Interne, Andrei Năstase. Cei doi nici nu se ascund că deţin controlul asupra Procuraturii Generale.

Igor Dodon a anunţat, astăzi, plenul Parlamentului, că până la sfârşitul zilei va veni Procurorul General să ceară ridicarea imunităţii unor deputaţi. Este o acţiune sfidătoare la adresa statului de drept, o imixtiune grosolană a politicienilor în activitatea instituţiilor de drept şi o bătaie de joc faţă de independenţa procuraturii. Or şeful statului sau ministrul de Interne nu au de unde să ştie acţiunile Procurorului General, doar decât îl controlează deplin şi-i dau indicaţii ce să facă.

PDM condamnă subordonarea politică a tuturor instituţiilor de drept ale statului, inclusiv Procuratura Generală. Facem apel repetat la ambasadele străine acreditate la Chişinău, dar şi întreaga comunitate internaţională, să ia act de derapajele anti-democratice ale guvernării PSRM-ACUM şi să intervină pentru a scoate de sub influenţa politică instituţiile care trebuie să fie independente.

Utilizarea procuraturii şi a poliţiei împotriva oponenţilor politici actualei guvernări compromite alegerile locale generale din 20 octombrie. Putem afirma că procesul de falsificare a alegerilor locale este în plină desfăşurare.