Partidul Democrat din Moldova

Comunicat de presă

19 Iunie 2018

Guvernul se va implica mai activ în soluţionarea problemelor acute din fiecare raion

Guvernul se va implica mai activ în soluţionarea problemelor acute din fiecare raion

Guvernul va avea o implicare mai activă în rezolvarea problemelor acute din fiecare raion. În acest scop, întregul Guvern, în frunte cu Prim-ministrul, îşi va desfăşura activitatea în teritoriu, de câteva ori pe lună. O asemenea măsură a fost discutată în şedinţa săptămânală a PDM, pentru a contribui la identificarea şi rezolvarea operativă a acestor probleme.

Preşedintele PDM Vlad Plahotniuc a anunţat în cadrul briefingului de presă că, în zilele de vineri va fi organizat un desant al întregului Cabinet de miniştri în câte un raion. Astfel, miniştrii vor avea întâlniri cu autorităţile locale, cu agenţii economici, cadrele didactice, medicii şi cu alte categorii de cetăţeni, inclusiv în sate. Totodată, va fi desfăşurată o şedinţă a Guvernului strict pe problemele regiunilor unde au loc deplasări.

Un alt subiect, discutat la şedinţă, care ţine de activitatea localităţilor, priveşte soluţionarea problemei depozitării deşeurilor menajere în municipiul Bălţi. Vlad Plahotniuc a declarat, în acest sens, că a primit o solicitare din partea unor responsabili de la Primăria Bălţi, de a se implica personal în soluţionarea problemei, pe care autorităţile locale încă nu au reuşit să o rezolve.

Liderul PDM a precizat că, potrivit informaţiei pe care  a primit-o, poligonul unde sunt depozitate deşeurile menajere din oraş este gestionat de un agent economic. Primăria Bălţi nu are un acces liber la acest teren, fapt care generează numeroase conflicte, iar  municipiul se sufocă din cauza deşeurilor neevacuate la timp. Soluţia propusă, prin care ar putea fi ajutată Primăria Bălţi să rezolve definitiv această criză, a fost examinarea posibilităţii exproprierii terenului respectiv de la agentul economic, care-l gestionează.

”Reieşind din faptul că acest poligon, chiar dacă este gestionat de un agent economic din Chişinău, se află pe teritoriul a două sate - Ţambula şi Bilicenii Noi, iar primarul localităţii Ţambula, ca şi primarul de Bălţi, este exponentul formaţiunii politice „Partidul Nostru”, este corect ca acest teren să fie transmis satului Ţambula.  Astfel, considerăm că nu vor mai exista neînţelegeri şi diverse speculaţii. Asta este ceea ce poate face Guvernul, iar Partidul Democrat, chiar dacă nu se află în relaţii de cooperare cu partidul din care fac parte primarii celor două localităţi, consideră că, în astfel de situaţii de criză, în care cetăţenii au de suferit, politica trebuie lăsată la o parte, iar Guvernul să sprijine orice Primărie, indiferent de apartenenţa politică a primarului”, a anunţat Vlad Plahotniuc.

Preşedintele PDM a mai apreciat că, după transmiterea terenului respectiv Primăriei Ţambula, condusă de colegul acestora de partid, autorităţile locale din Bălţi au toate condiţiile să rezolve definitiv problema gunoiului menajer.

Preşedintele PDM a vorbit şi despre realizarea Programului naţional „Drumuri bune pentru Moldova”.  Acesta a subliniat că, potrivit unui raport al Guvernului, programul se realizează cu un avans considerabil faţă de graficul stabilit.

”Conform planului, până la această dată, urmau să fie realizate 100 de tronsoane, dar noi avem deja 163 finalizate. În acest context, am cerut de la responsabili să muncească cu acelaşi avânt, astfel încât oamenii să se poată bucura cât mai curând de drumuri mai bune. La capitolul calitate, colegii din Guvern au analizat nu doar lucrările din cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”, dar şi lucrările efectuate separat de primari, din alte fonduri”, a afirmat Vlad Plahotniuc.

În acest sens, liderul PDM a specificat că acea porţiune de drum din comuna Bieşti, care a fost prezentată de anumite persoane în mass-media ca având probleme de calitate, nu este din cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”, ci este proiectul local al Primăriei Bieşti.

”Aşa cum toate drumurile sunt importante pentru oameni, atât cele din programul „Drumuri bune pentru Moldova”, cât şi cele construite sau reabilitate de autorităţile locale din alte fonduri, am cerut Guvernului să facă monitorizări privind calitatea tuturor drumurilor reabilitate. Mai mult, am solicitat ca, acolo unde se vor constata abateri de la calitate, constructorii să fie obligaţi să le facă din nou, dar deja din cont propriu”, a punctat Vlad Plahotniuc.