Partidul Democrat din Moldova

Comunicat de presă

24 Iulie 2019

Guvernarea Sandu-Năstase-Dodon bagă mâna în buzunarele oamenilor pentru a acumula venituri la buget

Guvernarea Sandu-Năstase-Dodon bagă mâna în buzunarele oamenilor pentru a acumula venituri la buget

Guvernul Maiei Sandu, instalat de Alianţa Kozak (PSRM-PAS-PPDA) nu este capabil să acumuleze venituri la buget prin măsuri inteligente, pune presiune pe mediul de afaceri şi bagă mâna în buzunarul oamenilor. Aceasta este concluzia exprimată de vicepreşedintele fracţiunii PDM, Vladimir Cebotari, în cadrul unui briefing de presă susţinut astăzi, ca urmare a măsurilor fiscale anunţate ieri de ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţa.

Mai exact, democratul s-a referit la intenţia Ministerului Finanţelor de a reveni la TVA de 20% pentru sectorul HoReCa, după ce anul trecut guvernarea PDM a redus această taxă la 10%, pentru a stimula agenţii economici să renunţe la economia tenebră, să se formeze noi întreprinderi mici şi mijlocii, să fie create noi locuri de muncă.

„Am rămas profund marcat de intenţiile de a majora taxele pentru HoReCa. Agenţii economici erau bucuroşi că pot să iasă în legalitate, ca să nu se mai teamă de organele de control şi le mai rămânea şi pentru o bucăţică de pâine. Am încurajat multe familii să-şi lanseze afaceri mici. Pentru unii a fost o şansă să revină acasă, să repare casa bunicilor şi să facă din ea un agroturism. Această antireformă face toate aceste lucruri invers. Familiilor care şi-au deschis o mică pensiune turistică le va rămâne câteva opţiuni, dacă această măsură va fi votată - să închidă afacerea, să lucreze în minus sau să treacă în ilegalitate”, a declarat Vladimir Cebotari.

Tot în acest context, parlamentarul a dat exemplul României, o ţară în care industria turismului este mult mai dezvoltată, TVA sunt de 9 şi 5%. „Eu nu pot să înţeleg cum s-au gândit şi cum au fost luate aceste decizii. Eu nu înţeleg cu cine s-au dus discuţii şi consultaţii, fiindcă oamenii de afaceri nu cunosc acest lucru şi ei în egală măsură au suferit ieri un şoc.”

O altă iniţiativă criticată de vicepreşedintele fracţiunii PDM ţine de anularea proiectului tichetelor de masă.

„50 de mii de oameni primesc astăzi tichete de masă, suplimentar la salariu. Da, statul nu încasează taxe din aceste plăţi, dar nici nu cheltuie. Tichetele de masă au fost o altă formă de a stimula creşterea bunăstării fiecărui cetăţean. Anulând tichetele de masă, în modul cel mai direct, se vâră mâna în buzunarul omului. Din punctul nostru de vedere, acest lucru este extrem de grav”, a subliniat Cebotari.

Vladimir Cebotari a comparat aceste măsuri cu mişcările revanşiste, absolut nesăbuite ale bolşevicilor în anul 1917 şi perioada imediat următoare, când au început să distrugă şi nimic să construiască.

„Dacă sunt greşeli în careva proiecte, haideţi să lucrăm ca să le îmbunătăţim. De ce trebuie să distrugem? Eu nu înţeleg care sunt priorităţile Guvernului în sensul construcţiei bunăstării vieţii oamenilor”, a declarat Cebotari.

În legătură cu aceste măsuri fiscale, democratul a ţinut să amintească că, deşi PDM a preluat guvernarea în anul 2015 cu o gaură imensă în buget, nu a majorat nici un impozit. Cu toate acestea, de la un buget de cca 45 de miliarde de lei în anul 2016, guvernarea PDM a reuşit să scoată ţara din criză, a acumulat an de an tot mai mulţi bani în bugetul de stat, ajungând în cele din urmă la un buget de 63,5 de mlrd de lei prognozat pentru anul 2019, lăsându-i Guvernului Sandu 3,3 miliarde de lei în bugetul de stat, după plata tuturor facturilor.

„Am învăţat că nu trebuie să tai costurile cu orice preţ, trebuie să găseşti ingeniozitatea ca să creşti veniturile cu orice preţ. De această teză ne-am condus în perioada precedentă acestei guvernări. Am crescut încasările nu prin majorare, dar prin reducere de impozite. Am reuşit să trecem în legal o bună parte din economia tenebră. Ne-a dus capul să găsim bani pentru investiţii serioase în infrastructură şi calitatea vieţii. Eu nu pot să găsesc explicaţii logice şi sănătoase de ce acest Guvern nu poate găsi bani.”

În aceeaşi ordine de idei, Vladimir Cebotari a criticat modul în care guvernarea PSRM-PAS-PPDA ia astfel de decizii: „Vreau să adresez o întrebare foarte serioasă – partenerii noştri de dezvoltare, unde sunteţi dumneavoastră? Aceasta înseamnă transparenţă? Noi am avut proiecte de legi pe care le discutam câte jumătate de an, făceam zeci şi zeci de audienţe cu toată lumea, aveam un consens extraordinar de larg şi ele erau criticate. Astfel de decizii importante aşa se iau? Asta înseamnă democraţie participativă? Când proiectele apar peste noapte? Nimeni nu le discută, pentru asta am luptat noi? Nici în perioada comuniştilor nu se petreceau aşa lucruri, cât de criticaţi nu au fost. Eu sper că această guvernare se va corecta, ei nu se luptă cu PDM, cu politicele PDM, ei se luptă cu proprii cetăţeni”, a spus parlamentarul democrat.

În final, vicepreşedintele fracţiunii PDM a îndemnat alianţa Sandu-Năstase-Dodon să nu profite de perioada în care cetăţenii sunt în vacanţă, pentru a lua decizii care vor costa mult ţara.