Partidul Democrat din Moldova

Comunicat de presă

05 February 2020

Fracţiunea PDM şi-a declarat priorităţile legislative pentru sesiunea parlamentară de primăvară-vară

Fracţiunea PDM şi-a declarat priorităţile legislative pentru sesiunea parlamentară de primăvară-vară

Fracţiunea Partidului Democrat din Moldova şi-a anunţat astăzi, într-un briefing de presă, priorităţile legislative pentru sesiunea parlamentară de primăvară-vară 2020:

O viaţă mai bună pentru oameni/ Domeniul social-economic. Pentru fracţiunea PDM prioritate rămâne nivelul de trai al cetăţenilor, aşa că vom susţine şi vom iniţia în această sesiune proiecte de lege care să ducă la creşterea calităţii vieţii oamenilor, dar şi vom monitoriza evoluţia proiectelor iniţiate de noi anterior pe această dimensiune. Ne referim aici în primul rând la educaţie de calitate, medicină modernă, asistenţă socială (ajutoare, alocaţii, îndemnizaţii) şi infrastructură (drumuri, iluminat, apă şi canalizare, salubrizare). De asemenea, vom lucra în continuare pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri şi pentru a asigura creştere economică, aşa cum am făcut în ultimii ani.

Reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei. Suntem conştienţi că dezvoltarea economică şi creşterea calităţii vieţii cetăţenilor trebuie să meargă în paralel cu procesul de consolidare a statului de drept şi de reformare a justiţiei, conform angajamentelor pe care ni le-am asumat prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Vom susţine şi vom promova iniţiative legislative care să restabilească încrederea cetăţenilor în justiţie şi să asigure o veritabilă luptă împotriva corupţiei.

Integrare europeană şi relaţii bune cu alte state. Partidul Democrat rămâne un partid pro-european, considerăm că parcursul european al Republicii Moldova este ireversibil şi, totodată, singura cale de dezvoltare a ţării noastre. Vom continua să armonizăm cadrul legislativ naţional la cel al Uniunii Europene şi să preluăm bunele practici ale UE. Vom continua dialogul cu instituţiile europene, asigurând ţării noastre o perspectivă europeană clară. Ne dorim în continuare relaţii bune cu vecinii: România şi Ucraina, dar şi consolidarea parteneriatului strategic cu SUA.

Integritate teritorială, securitate şi soluţionarea conflictului transnistrean. Deputaţii PDM vor susţine şi promova iniţiative care să contribuie la soluţionarea conflictului transnistrean în cadrul statului suveran, independent şi integru Republica Moldova, pornind de la rezolvarea problemelor cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Ne dorim ca Republica Moldova să aibă control integral asupra frontierei şi deciziilor sale.

„Dat fiind faptul că rămânem în opoziţie, o opoziţie constructivă, vom susţine iniţiative venite de la orice partid politic, cu condiţia ca acestea să se alinieze acestor priorităţi. Credem în continuare că cetăţenii aşteaptă de la noi fapte, nu vorbe şi că toate aceste priorităţi trebuie să se materializeze în proiecte concrete cu rezultate clare pentru oameni, pentru Moldova”, a conchis preşedintele PDM, Pavel Filip.