18 Iunie 2019

Fracţiunea PDM a solicitat Parlamentului crearea unei Comisii de anchetă pentru investigarea finanţării de peste hotare a partidelor politice

Fracţiunea parlamentară a PDM a solicitat crearea Comisiei de anchetă  pentru elucidarea tuturor circumstanţelor unor posibile atentate la securitatea naţională şi subminarea suveranităţii ţării prin intermediul finanţării străine a unor partide politice din Republica Moldova.

Deputaţii PDM au propus ca din Comisia de anchetă să facă parte toate autorităţile statului responsabile, care să audieze părţile şi persoanele implicate şi să prezente Parlamentului, în termen de 60 de zile, raportul privind elucidarea tuturor circumstanţelor unor posibile atentate la securitatea naţională a Republicii Moldova.

În argumentare se spune că potrivit art. 41 din Constituţie sunt trasate anumite drepturi şi obligaţii pentru partide şi organizaţii social-politice. În Constituţie există restricţii clare referitor la partidele care militează împotriva suveranităţii şi independenţei ţării.

Legislaţia cu privire la partidele politice şi Codul electoral prevăd interdicţii exprese cu privire la finanţarea partidelor din surse externe. Finanţarea partidelor, direct sau indirect este strict interzisă şi se sancţionează foarte dur, inclusiv prin eliminarea partidului sau concurentului electoral din activitatea politică şi electorală.

Recent, în spaţiul public au apărut înregistrări, prin care Preşedintele ţării recunoaşte că Partidul Socialiştilor din RM este finanţat lunar de către Federaţia Rusă. Nu se exclude că există şi alte cazuri de finanţare străină a altor partide politice.

Fracţiunea PDM consideră că Parlamentul ca for legislativ suprem nu poate rămâne indiferent faţă de această situaţie şi este obligat să ia atitudine şi să elucideze toate circumstanţele unor posibile atentate la securitatea naţională şi subminarea suveranităţii naţionale prin intermediul finanţării străine a unor partide politice din Republica Moldova.

Coaliţia majoritară PSRM-ACUM nu au susţinut această propunere.