Partidul Democrat din Moldova

Comunicat de presă

17 Octombrie 2019

Fracţiunea parlamentară a PDM a înaintat o moţiune de cenzură Guvernului Sandu pe motiv de incompetenţă şi proastă gestiune

Fracţiunea parlamentară a PDM a înaintat o moţiune de cenzură Guvernului Sandu pe motiv de incompetenţă şi proastă gestiune

Fracţiunea Partidului Democrat din Moldova a înaintat astăzi o moţiune de cenzură Guvernului Sandu. Moţiunea a fost semnată de majoritatea deputaţilor democraţi, care susţin că Executivul dă dovadă de incompetenţă şi proastă gestiune, în special în domeniile social şi economic.

În textul moţiunii se spune că pe parcursul celor 4 luni de activitate, Guvernul Sandu nu a propus şi nu a realizat nici o acţiune care ar aduce beneficii economice Republicii Moldova, mediului de afaceri sau iniţiative de îmbunătăţire a infrastructurii şi vieţii cetăţenilor. Mai mult, Executivul a suspendat sau a anulat unele proiecte şi programe iniţiate de precedentul Guvern. „Iniţiativele PDM  privind alocarea a 600 de lei de sărbători, a compensaţiilor pentru sezonul rece, programul Un medic pentru tine medic au fost suspendate de actuala guvernare. Auzim doar declaraţii şi o campanie de luptă împotriva opoziţiei, nimic altceva”, a declarat deputatul Andrian Candu.

Pentru comparaţie, Guvernul Filip, în primele 4 luni, a avut iniţiative pentru domeniul economic, regulatoriu, a instituit moratoriu la controale, a micşorat numărul autorităţilor de control şi a actelor permisive. În politica fiscală a fost introdusă rata unică de impozitare de 12%, rata de TVA de 10%  pentru industria HoReCa, impozitarea unică pentru IT, facilităţi la locurile de muncă, acţiuni care au adus beneficii concrete domeniului economic. Pe timpul guvernării PDM a fost atrase investiţii directe de peste 200 milioane de dolari. În acelaşi timp, în cele 4 luni de activitate a Guvernului Maia Sandu în Republica Moldova nu a venit nici un investitor străin, dimpotrivă unii examinează intenţia de închidere a afacerilor în ţara noastră.

Reieşind din faptul că actualul Guvern, condus de Maia Sandu, a eşuat lamentabil pe dimensiunea economică şi socială, creând astfel prejudicii pentru economia ţării şi interesele sociale şi economice ale cetăţenilor Republicii Moldova, în baza prevederilor Constituţiei şi a altor acte legislative, fracţiunea PDM prin prezenta moţiune de cenzură, exprimă retragerea încrederii acordate Guvernului la învestitură.

Moţiunea de cenzură urmează să fie examinată la următoarea şedinţă a Parlamentului.