16 Noiembrie 2020

Elaborarea unui plan anti-criză, instituirea unui guvern al unităţii naţionale, curăţarea clasei politice şi alegeri parlamentare anticipate – sunt propunerile PDM pentru depăşirea crizei

Preşedintele PDM, Pavel Filip, a propus astăzi următorii paşi pentru depăşirea crizei fără precedent,

provocată de pandemie, secetă, instabilitate politică şi criza economică. „Singurul mod în care putem depăşi această criză este să ne unim eforturile, să lăsăm diferenţele deoparte şi să dăm dovadă de solidaritate naţională, să demonstrăm că ne pasă de toţi cei care au stat ore în şir la coadă ca să voteze”, a declarat liderul democrat.

În acest scop, PDM propune următorii paşi:

1. Elaborarea unui plan anti-criză pe termen scurt (1 an) pentru a da un răgaz ţării şi a stabiliza lucrurile. Avem nevoie de o foaie de parcurs care să readucă Republica Moldova pe linia de plutire şi să o scoată din criza profundă în care a intrat.
  2. Instituirea unui guvern al unităţii naţionale, agreat de toate partidele autentice. Avem nevoie de un consens la acest capitol, o echipă care să ne unească, nu să ne dezbine, care să pună în aplicare planul anti-criză.
  3. Curăţarea clasei politice. Aici vorbim despre izolarea în Parlament a tuturor celor care au migrat dintr-un partid în altul, interzicerea traseismului şi condamnarea practicilor vicioase în politică. Nu putem merge la anticipate până nu curăţăm definitiv clasa politică.
  4. Alegeri parlamentare anticipate libere şi corecte, în toamna anului 2021, organizate de un guvern integru şi corect.

Preşedintele Pavel Filip a menţionat că deja există câteva propuneri pentru planul anti-criză, idei care urmează a fi discutate cu celelalte partide parlamentare. Priorităţile trebuie să fie următoarele:

1. Lupta împotriva pandemiei
  2. Reformarea justiţiei
  3. Relansarea economiei
  4. Organizarea unor alegeri parlamentare libere şi corecte

Pavel Filip a precizat că PDM invită la discuţii în cadrul unei mese rotunde, un format care să capete un statut permanent, toate partidele autentice. „Să nu pierdem timpul în această lună, să discutăm elaborarea unui plan anti-criză, instalarea unui guvern care să îl realizeze, curăţarea clasei politice şi într-un final organizarea alegerilor parlamentare anticipate libere şi corecte. În acest moment, dialogul pe filiera bilaterală nu poate fi productiv şi eficient. Şi aceste discuţii trebuie demarate imediat, dat fiind situaţia de criză în care ne aflăm şi presiunea timpului. Trebuie să fim uniţi, pentru că doar uniţi vom depăşi această criză fără precedent”, a conchis preşedintele PDM.