Partidul Democrat din Moldova

Comunicat de presă

21 Octombrie 2018

Discursul Prim-ministrului şi Prim-vicepreşedintelui PDM, Pavel Filip, rostit la Adunarea Naţională ”PDM pentru Moldova”

Discursul Prim-ministrului şi Prim-vicepreşedintelui PDM, Pavel Filip, rostit la  Adunarea Naţională ”PDM pentru Moldova”


Bun găsit, dragi colegi! La sigur ne aflăm acum la cea mai mare adunare a democraţilor din istoria acestui partid! Asta e forţa democraţilor, asta e forţa partidului nostru, asta e forţa Moldovei si a oamenilor Moldovei!

Stimaţi membri şi simpatizanţi ai PDM, dragi prieteni, dragi oameni ai Moldovei, de aproape trei ani de zile, Partidul Democrat are şansa şi onoarea de a guverna Republica Moldova. În acest timp, ţara noastră a demonstrat că se poate ridica, că poate depăşi greutăţi formidabile, că îşi poate deschide propriul drum către bunăstare. Dovezile există şi ele merită spuse, merită cunoscute. Vă voi spune pe scurt în ce situaţie ne aflăm astăzi.

Astăzi economia ţării este în cel de-al treilea an consecutiv de creştere. Am adus Moldovei peste 4% creştere economică anuală in primii doi ani si acum am ajuns la 5%.

Astăzi salariul mediu în Moldova este cu 30% mai mare decât în urmă cu 3 ani. Putem spune ferm că nu mai suntem cea mai săracă ţară din Europa, dar încă avem de muncit foarte mult ca să sporim bunăstarea oamenilor Moldovei.

Astăzi în Moldova pensia medie a depăşit minimul de existenţă pentru pensionari, pentru prima oară de la Independenţă încoace. Şi ştim cum să creştem pensiile si în continuare.

Am ajuns la aceste rezultate pentru că am susţinut mediul de afaceri şi investiţiile. Am redus mult numărul de acte permisive şi numărul organismelor de control. Am oferit subvenţii pentru crearea de noi locuri de muncă şi am debirocratizat administraţia, creând ghişee unice pentru firme.

Astăzi în Moldova nu se mai închid şcoli, dar se renovează. Am făcut aceste progrese pentru că am înţeles să dăm un viitor educaţiei prin investiţii în modernizarea infrastructurii şcolare.

Azi inflaţia este sub control, iar cursul de schimb al monedei naţionale este stabil, iar asta s-a întâmplat pentru că ne-am asumat cu seriozitate îmbunătăţirea legislaţiei bancare şi echilibrarea finanţelor publice.

Astăzi în Moldova se fac drumuri bune, se construiesc apeducte şi canalizări. Am procurat noi ambulanţe pentru serviciile de urgenţă şi am reparat capital mai multe centre medicale din întreaga ţară, iar tinerii sunt susţinuţi în cumpărarea primei locuinţe. Vreau să accentuez că toate acestea nu sunt programe pe hârtie, dar lucruri foarte şi foarte concrete.

Oamenii din Mereşeni, din Molovata Nouă, din Micleuşeni şi din alte sute de sate ale Moldovei merg acum pe drumuri modernizate anume în acest an.

În acelaşi timp, cetăţenii din Todireşti sau din Chirsova, la fel ca şi cetăţenii din alte câteva zeci de localităţi ale Moldovei au acum apeducte noi, construite în 2017 şi 2018.

Punctele de asistenţă medicală din Corneşti, din Alexăndreni, din Onişcani şi din multe alte localităţi ale ţării beneficiază de ambulanţe moderne, recent cumpărate.

Iar datorită Programului Prima Casă, peste 600 familii tinere şi de tineri din Moldova s-au mutat, deja, în casă nouă. Am dat o speranţă tinerilor care nu credeau că în timpul apropiat îşi vor putea cumpăra o locuinţă.  

Negativismul din societate a scăzut, iar mulţi concetateni au început să creadă cu adevărat că-şi pot construi un viitor mai bun aici, în ţară.

Aceste lucruri au devenit posibile datorită guvernării PDM pentru oameni. Iar dumneavoastră, noi toţi, trebuie să fim mândri de aceste rezultate, pentru că sunt rezultate muncite. Anume din această muncă a apărut succesul. Iar succesul PDM este succesul Moldovei!  

 Cu toate acestea, cei care ieri au plecat de la putere - astăzi încearcă să o ia înapoi şi sunt atât de orbiţi de acest lucru încât neagă orice progres care s-a făcut în ultima perioadă. Confuzia lor este atât de mare, încât lupta lor contra guvernării a devenit acţiune politică împotriva Republicii Moldova, împotriva cetăţenilor acestei ţări. Cu trufie şi cu dispreţ faţă de oameni, opoziţia a pus interesele ei deasupra intereselor naţionale. Ce vor să construiască aceşti oameni în această ţară, noi nu ştim. Nici dvs nu ştiţi. Nici ei nu stiu! Pentru ca ei nu vor sa construiasca – ei vor sa distruga!

Dragi prieteni, în această săptămână s-au împlinit 1000 de zile de guvernare PDM. În toate aceste 1000 de zile şi în fiecare dintre ele, Guvernul a simţit susţinerea cetăţenilor, a simpatizanţilor şi al dumneavoastră.

De asemenea, ori de câte ori am avut de promovat legi în Parlament sau am avut de respins atacurile şi moţiunile opoziţiei, am simţit susţinerea colegilor deputaţi.

Şi ori de câte ori am avut de lansat iniţiative şi de convins cetăţenii de importanţa proiectelor propuse, am simţit susţinerea şi încurajarea totală a PDM şi personal a preşedintelui şi colegului nostru, Vlad Plahotniuc.

Pentru toată această susţinere, pentru toată această solidaritate, pentru că aţi stat umăr la umăr cu guvernul PDM – eu vă mulţumesc!

Cu aşa colegi, eu mă pot porni pe orice drum, oricât de greu n-ar fi. Niciodată în viaţa mea politică n-am fost mai mândru de partidul din care fac parte!

Stimaţi membri PDM, stimaţi invitaţi, s-au făcut lucruri bune în Moldova din 2016 încoace. Dar mai sunt încă multe de făcut. De aceea misiunea noastră nu se poate opri aici. Am dovedit că merităm încrederea oamenilor, iar de aici trebuie să înceapă proiectul nostru pentru următorul ciclu electoral.

Sunt convins că vom avea puterea să continuăm împreună să muncim Pentru Moldova, doar pentru Moldova!