Partidul Democrat din Moldova

Comunicat de presă

09 Iulie 2019

Deputaţii PDM condamnă demararea acţiunilor de demitere abuzivă a procurorului general E.Harunjen: Prin aceste acţiuni demolaţi autonomia inst. Procuraturii, subordonând justiţia coaliţiei PSRM-ACUM

Deputaţii PDM condamnă demararea acţiunilor de demitere abuzivă a procurorului general E.Harunjen: Prin aceste acţiuni demolaţi autonomia inst. Procuraturii, subordonând justiţia coaliţiei PSRM-ACUM

Parlamentul s-a convocat, astăzi, în şedinţă plenară pentru a iniţia procedura de demitere a procurorului general, Eduard Harunjen. În argumentarea coaliţiei PSRM-ACUM se spune că procurorul general a fost numit în funcţie cu „încălcarea procedurii”, pe motiv că ar fi fost membru al Consiliului Superior al Procurorilor(CSP). Deputatul democrat Sergiu Sîrbu a evocat că această argumentare nu are nici un temei legal, iar în decembrie 2016 Curtea Constituţională s-a expus pe acest subiect şi a constat expres că Eduard Harunjen nu a fost niciodată membru al CSP. Totodată, doar CSP poate iniţia procedura de revocare din funcţie a procurorului general, iar Parlamentul nu se poate implica în acest proces după reforma Procuraturii.

Deputatul Igor Vremea a îndemnat parlamentarii să nu trateze instituţia Procuraturii prin prisma unei persoane care le este incomodă, dar să pună în capul mesei legea şi nu atitudinile personale. În context s-a precizat că instituţia specializată a Consiliului Europei privind lupta împotriva corupţiei GRECO a salutat modul de selectare a procurorului general în Republica Moldova, conform noii legi a Procuratorii.

„Atacurile din ultimul timp asupra Procuraturii şi a instanţelor de judecată subminează autonomia şi independenţa acestora. Majoritatea parlamentară PSRM-ACUM îşi şterge picioarele de Constituţia Republicii Moldova – Legea Supremă a ţării noastre, pentru a-şi subordona Procuratura Generală.”, a declarat deputatul democrat Vladimir Cebotari.

În pofida argumentelor aduse, coaliţia Kozak a votat hotărârea cu privire la constatarea neîntrunirii condiţiilor de numire în funcţia de procuror general a lui Eduard Harunjen, declanşând abuziv revocarea acestuia.

Potrivit fracţiunii parlamentare PDM, după decizia de astăzi a Parlamentului, independenţa Procuraturii nu mai există, deoarece nici un procuror general nu va putea activa independent, fiind supus influenţei politicului şi fiind dependent de Parlament şi preşedintele ţării.