07 Septembrie 2019

Declaraţia politică a Congresului IX extraordinar al Partidului Democrat din Moldova

Partidul Democrat din Moldova, întrunit în congres extraordinar, urmăreşte cu îngrijorare evoluţiile politice de ultimă oră din Republica Moldova şi condamnă cu vehemenţă acţiunile coaliţiei de guvernare ACUM-PSRM de subminare a suveranităţii şi independenţei naţionale. Această guvernare este una hibridă, împotriva firii, gândită şi realizată în laboratoarele politice de import şi este total străină intereselor ţării, dar şi incompetentă. Doar în trei luni de guvernare, au gafat în toate domeniile de activitate.

Perspectivele europene, pentru care s-a muncit din anul 2009 încoace, rămân incerte. În trei luni de când s-au aburcat la putere, dincolo de declaraţii triumfaliste societatea nu a văzut nicio acţiune îndreptată spre realizarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

În context regional, interesele naţionale ale Republicii Moldova au fost trădate. Vecinii noştri România şi Ucraina înţeleg că o guvernare condusă de PSRM ameninţă şi interesele lor vitale. Dintr-un partener credibil, care a beneficiat de o deschidere fără precedent din partea Bucureştiului şi a Kievului, guvernanţii au transformat ţara într-o platformă de ameninţări şi pericole.

I
nstituţiile sectorului de Securitate, iar mai nou şi cele de drept, au fost predate pentru a servi intereselor străine, iar mecanismele eficiente de control asupra acţiunilor serviciilor secrete ale altor state au fost anihilate.

Singura viziune pe care o au cei de la putere ţine de răfuiala cu oponenţii. Dosare la comandă politică, indicaţii directe date procurorilor, concedieri ale profesioniştilor pentru a face loc membrilor de partid, politizarea excesivă a instituţiilor statului. Toate acestea se întâmplă pe fundalul unei înrăutăţiri continue a vieţii cetăţenilor prin îngheţări de salarii, eliminarea ajutoarelor sociale şi majorări de preţuri, tarife, taxe şi impozite.

Caracteristica definitorie a guvernării ACUM-PSRM este ipocrizia. Depolitizarea instituţiilor se face prin a trimite membri de partid în calitate de titulari la Centrul Naţional Anticorupţie, la Curtea Constituţională, Comisia Electorală Centrală, dar şi în alte instituţii. Meritocraţia este promovată prin trucarea sau neglijarea rezultatelor concursurilor în favoarea membrilor de partid. Profesioniştii din structurile de stat sunt înlocuiţi cu rude şi angajaţi politic. Cetăţenii au început să înţeleagă că aşa-numita deoligarhizare nu este decât un paravan după care îşi camuflează acţiunile de capturare a statului.

În aceste momente cruciale pentru destinul ţării, Partidul Democrat din Moldova înţelege că este singura forţă politică de opoziţie capabilă să oprească atacul direct al guvernanţilor asupra suveranităţii naţionale şi a securităţii regionale. Chemăm toţi cetăţenii care cred în valorile Republicii Moldova şi în idealurile europene să se solidarizeze cu Partidul Democrat pentru a ne opune încercărilor guvernanţilor de a uzurpa viitorul generaţiilor care vin.  Doar împreună vom zădărnici planurile lor de a lua ţara cu împrumut de la copiii noştri.

Chişinău, 7 septembrie 2019