09 Iunie 2019

Declaraţia Partidului Democrat din Moldova, după manifestaţia din PMAN

Partidul Democrat din Moldova a desfăşurat astăzi, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, o amplă manifestaţie paşnică, la care zeci de mii de oameni şi-au exprimat indignarea faţă de acţiunile de trădare de ţară ale preşedintelui Igor Dodon şi ale PSRM, dar şi faţă de lovitura de stat orchestrată de socialişti şi Blocul ACUM.

Manifestanţii consideră că Igor Dodon şi PSRM şi-au pierdut orice legitimitate după ce întreaga ţară a văzut modul în care au încercat să pună în practică un plan de federalizare a ţării, modul în care preşedintele ţării recunoaşte că socialiştii au fost finanţaţi ilegal din afara ţării cu zeci de milioane de dolari în ultimii ani. În acest context, cetăţenii veniţi la manifestaţia din PMAN au cerut demisia imediată a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte al Republicii Moldova şi organizarea alegerilor prezidenţiale anticipate în data de 6 septembrie, concomitent cu cele parlamentare anticipate.

Partidul Democrat din Moldova va continua acţiunile legale şi paşnice pentru îndeplinirea dorinţei cetăţenilor ca preşedintele devenit nelegitim, Igor Dodon, să demisioneze din funcţie, fiind acuzat de înaltă trădare şi finanţare ilegală din Federaţia Rusă. Îi cerem preşedintelui să nu se agaţe cu disperare de putere şi să accepte să meargă în faţa poporului pentru a da socoteală pentru modul în care şi-a exercitat atribuţiile, în condiţiile unor acuzaţii şi dovezi de o gravitate extremă.

În acelaşi timp, ca urmare a decretului semnat astăzi de prim-ministrul Pavel Filip, care a îndeplinit funcţia de preşedinte interimar, privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate în data de 6 septembrie, PDM solicită tuturor instituţiilor statului să întreprindă, chiar începând cu ziua de mâine, măsurile legale pentru ca acestea să fie organizate în condiţii de maximă transparenţă şi cu respectarea regulilor democratice, astfel încât poporul să-şi poată manifesta dreptul suveran de a decide cine îi va conduce mai departe.

În acest sens, contăm şi pe suportul acordat de misiunile diplomatice acreditate la Chişinău şi instituţiile internaţionale, care desfăşoară activităţi privind monitorizarea procesului electoral, să fie alături de toţi cetăţenii Republicii Moldova, pentru ca ei să-şi poată exercita în condiţii democratice dreptul la vot.

Suntem în situaţia regretabilă să constatăm că criza politică în care a ajuns Republica Moldova impune desfăşurarea alegerilor anticipate parlamentare ca unică soluţie de rezolvare pe cale democratică a situaţiei. Orice altă soluţie ar presupune încurajarea discreţionară a unor forţe politice, încurajarea ilegalităţilor pe care le-au comis, inclusiv a celor în privinţa cărora au apărut probe indubitabile că au fost finanţate ilegal din Federaţia Rusă şi au încercat să impună moldovenilor un plan care ar fi dus la destrămarea Republicii Moldova, un plan impus din exteriorul ţării, un plan împotriva cetăţenilor.

Partidele parlamentare nu au nici o scuză pentru că timp de trei luni nu au reuşit să dialogheze şi să găsească o soluţie pentru a constitui o majoritate stabilă şi un Guvern funcţional. Considerăm că ceea ce s-a încercat în ultima zi constituţională pentru alegerea Guvernului şi după această zi, sunt doar improvizaţii disperate ale Blocului ACUM şi PSRM de a prelua forţat şi nedemocratic puterea în Moldova. Partidul Democrat consideră că nici un partid nu trebuie să preia puterea cu forţa şi nici un partid nu trebuie să menţină puterea cu forţa.

În aceste condiţii, se impune o resetare politică majoră, inclusiv declanşarea procedurilor pentru desfăşurarea alegerilor prezidenţiale anticipate, în paralel cu cele parlamentare, având în vedere lipsa de legitimitate a actualului preşedinte, după dovezile de corupţie politică şi finanţare ilegală, apărute în spaţiul public.