Partidul Democrat din Moldova

Comunicat de presă

14 Decembrie 2017

Consiliul Politic Naţional al PDM a adoptat o rezoluţie prin care a stabilit noua strategie a formaţiunii pentru perioada următoare

Consiliul Politic Naţional al PDM a adoptat o rezoluţie prin care a stabilit noua strategie a formaţiunii pentru perioada următoare

Consiliul Politic Naţional al Partidului Democrat din Moldova a adoptat o rezoluţie prin care a stabilit noua strategie în acţiunile democraţilor pentru perioada următoare. Principalul obiectiv este setarea agendei politice în aşa mod ca această să fie mai aproape de oameni şi de problemele lor.

Decizia a fost anunţată de către preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing de presă susţinut imediat după terminarea Consiliului, la carea fost făcută o evaluare complexă a situaţiei din ţară, a situaţiei de pe scena politică, dar şi a aşteptărilor pe care cetăţenii le au de la politicieni şi de la reprezentanţii guvernării.

Vlad Plahotniuc a declarat că strategia cu care a venit în faţa Consiliului Politic Naţional este una ambiţioasă şi reprezintă trecerea la o nouă etapă în evoluţia şi activitatea PDM. ”Le-am cerut astăzi colegilor să înţeleagă foarte corect şi realist creşterea pe care PDM şi liderii săi o înregistrează în sondaje - ea nu este nici pe de parte o notă suficient de bună, ci mai degrabă o încurajare pe care oamenii ne-o dau să demonstrăm că putem să-i reprezentăm cu adevărat şi putem să le facem viaţa mai bună”, a spus preşedintele PDM.

Vlad Plahotniuc a mai anunţat că, în direcţia realizării strategiei enunţate, resursele disponibile vor fi direcţionate spre necesităţile prioritare ale cetăţenilor, cele sociale, economice şi de securitate. Trecerea la o nouă etapă presupune şi o nouă viziune, dar şi resurse umane suplimentare, care vor fi implicate în activitatea partidului. Liderul PDM a subliniat că decizia formaţiunii de a face anumite schimbări în activitatea sa nu înseamnă că există o nemulţumire de ceea ce a fost până acum, dar înseamnă că se doreşte mai mult, că se vrea ca munca partidului să treacă la un nivel superior, iar efectele ei să ajungă la oameni sub forma mai multor rezultate şi beneficii directe.

Principiile de bază după care PDM îşi va desfăşura activitatea în continuare sunt: atitudine pozitivă faţă de oameni, grijă faţă de ei, dreptate, dezvoltare, demnitate, valori. Prin urmare, formaţiunea - prin exponenţii săi din Guvern şi Parlament - îşi va însoţi angajamentele cu fapte şi  va veni cu noi iniţiative care să facă instituţiile statului mai eficiente, mai responsabile şi mai deschise faţă de oameni.

Vlad Plahotniuc a enumerat câteva dintre tezele principale ale Rezoluţiei votate astăzi de Consiliul Politic Naţional. Potrivit lui, sănătatea şi protecţia socială sunt domenii în care oamenii aşteaptă ca statul să se implice mai mult, iar PDM va veni în scurt timp cu un nou concept de gestionare a acestor domenii, care să aibă la bază atât modernizarea lui, cât şi eliminarea abuzurilor şi inechităţii sociale.

PDM va continua să facă curăţenie, chiar cu mai multă fermitate şi determinare, în direcţia reducerii competenţelor, dar şi a numărului instituţiilor de control care aveau ca principală activitate hărţuirea oamenilor, aşa încât oamenii să nu mai trăiască cu frică din cauza abuzurilor care s-au comis ani de zile împotriva lor. Totodată, va fi asigurată ordinea publică la un nivel care să îi ofere cetăţeanului sentimentul de siguranţă şi încredere în puterea legii.

Pentru a oferi un impuls pozitiv dezvoltării, PDM va continua măsurile deja demarate în privinţa eliminării schemelor infracţionale de la Fisc şi Vamă, dar şi din alte domenii. ”Am reuşit să stabilizăm economic ţara, preluând-o dintr-un dezastru, când era aproape în incapacitate totală de plată. Dar acum e momentul să trecem la nivelul următor, astfel încât oamenii să simtă constante schimbări pozitive în viaţa lor”, a punctat Vlad Plahotniuc.

Vlad Plahotniuc a mai anunţat că în perioada imediat următoare va fi iniţiat un amplu program de construire şi reabilitare a drumurilor din ţară, un domeniu care necesită o intervenţie urgentă a statului. Programul „Un drum asfaltat în fiecare sat”, prin care se doreşte îmbunătăţirea infrastructurii şi potenţialului de dezvoltare a satelor, va fi lansat chiar la începutul anului 2018.

Integrarea europeană este o prioritate majoră, care va sta la temelia acţiunilor guvernării din Moldova. ”Considerăm că integrarea europeană trebuie scoasă din zona populismului politic, unde a fost utilizată atâţia ani, şi mutată în zona strategiei naţionale de dezvoltare a ţării. Integrarea europeană este o valoare naţională, stabilită prin vot de către cetăţeni – de aceea acţiunile PDM vor pune la bază principiile europene de dezvoltare a ţării”, a punctat Vlad Plahotniuc.

Pe plan extern, politica şi acţiunile PDM vor fi orientate în continuare spre respectarea şi protejarea demnităţii moldovenilor. ”E timpul ca Moldova să aibă o voce fermă pe plan extern şi noi suntem cât se poate de motivaţi să dăm conţinut acestor aspiraţii ale noastre, ca ţară şi societate. Guvernul a cerut în mod oficial la ONU includerea pe ordinea de zi a unei viitoare şedinţe a subiectului privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”, a anunţat liderul PDM.

Consiliului Politic Naţional a mandatat prin vot Biroul Politic să ia deciziile finale privind modul în care această rezoluţie va fi implementată.