17 February 2020

Cel puţin o farmacie non-stop în fiecare raion sau municipiu. Iniţiativa legislativă a fost înregistrată de către deputaţii fracţiunii PDM

Pentru a spori accesul populaţiei  la medicamente, deputaţii fracţiunii PDM au înregistrat în Parlament o iniţiativă legislativă, care prevede ca în fiecare raion sau municipiu să funcţioneze câte cel puţin o farmacie non-stop.

Anunţul a fost făcut de preşedintele PDM, Pavel Filip, care a spus că această propunere a venit urmare a întâlnirilor în teritoriu cu cetăţenii. „În discuţiile cu oamenii din teritoriu deseori ni s-a semnalat această problemă: cetăţenii se plâng că au nevoie de medicamente, noaptea sau în weekend, iar în zonă toate farmaciile sunt închise. Dacă în municipiul Chişinău mai  funcţionează în regim non-stop anumite farmacii, în raioane acest lucru nu se întâmplă”, a precizat Pavel Filip.

Prezentul proiect de lege a fost elaborat în scopul completării legislaţiei cu garanţii pentru a asigura accesul cetăţenilor, în special din zona rurală, la medicamente de calitate şi la momentul oportun.

Dacă iniţiativa legislativă a deputaţilor democraţi va fi aprobată, autorităţile vor fi obligate prin lege să asigure funcţionarea în regim non-stop a cel puţin unei farmacii din fiecare unitate administrativ teritorială de nivelul al doilea: raion sau municipiu.

Iniţiativa legislativă a fost semnată de deputaţii democraţi Pavel Filip, Dumitru Diacov, Svetlana Rotundu şi Vladimir Cebotari.