Partidul Democrat din Moldova

Comunicat de presă

17 Februarie 2019

Andrian Candu la Orhei: Vom dezvolta şi ajusta sistemul de asigurare în medicină la aşteptările beneficiarilor

Andrian Candu la Orhei: Vom dezvolta şi ajusta sistemul de asigurare în medicină la aşteptările beneficiarilor

 

Caravana electorală a PDM a mers sâmbătă în localităţile raionului Orhei, pentru a promova candidaţii săi pe circumscripţiile nr. 18 şi 19 - Vasile Costin şi Tudor Golub.

Preşedintele Parlamentului şi vicepreşedinte PDM, Andrian Candu, a declarat că democraţii au mers în localităţile raionului Orhei pentru a arăta locuitorilor de aici ce au realizat, dar şi angajamentele pentru următoarea perioadă.

Unul dintre angajamentele enunţate vizează dezvoltarea şi ajustarea sistemului de asigurare în medicină la aşteptările beneficiarilor.

Întrebat dacă PDM examinează opţiunea personalizării sistemului de asigurări în medicină, Andrian Candu a spus că deja se lucrează la elaborarea unor opţiuni care să fie accesibile şi utile pentru oameni.

”Noi achităm sume mari pentru asigurare. Dar nu avem posibilitatea să utilizăm aceşti bani după necesităţi, de exemplu pentru operaţie la o clinică privată”, a spus o locuitoare a satului Chiperceni.

”La moment, în Moldova se aplică sistemul de asigurare medicală solidară. În foarte multe ţări, pe lângă acest sistem, există fonduri private. Lucrăm şi analizăm cum să fie mai convenabil. Nu putem renunţa la sistemul de solidaritate, căci nu pot rămâne bătrânii şi copiii fără asistenţă medicală. Dar vrem să creăm posibilitatea ca cetăţenii activi, care muncesc şi plătesc asigurarea, să poată avea concomitent un cont personalizat, bani pe care să-i utilizeze, la necesitate, în sistemul privat sau pentru anumite tratamente mai costisitoare, neacoperite de programul naţional”, a explicat liderul PDM.

Despre înfiinţarea locurilor de muncă bine plătite, măsurile de susţinere a tinerilor, crearea condiţiilor pentru revenire acasă a cetăţenilor plecaţi peste hotare, democraţii au discutat şi cu angajaţii fabricii de textile ”Ramicomf Grup” din Orhei.

Am promovat politici pro-business şi vom continua să îmbunătăţim mediul de afaceri şi în următorii patru ani, pentru ca numărul celor care câştigă bine în ţară să crească în continuare. ”Mă bucur să văd că afacerile cresc şi se dezvoltă în Moldova, iar sute de oameni au un loc de muncă decent acasă, alături de cei dragi”, a remarcat Andrian Candu.