Democratic Party of Moldova

Interviews

22 February 2018

(INTERVIU) Vlad Plahotniuc: 2017 a fost un an de creştere pentru Republica Moldova

(INTERVIU) Vlad Plahotniuc: 2017 a fost un an de creştere pentru Republica Moldova

Interviu cu Vlad PLAHOTNIUC, preşedintele Partidului Democrat din Moldova, acordat portalului informaţional Tribuna.md

Domnule Plahotniuc, cum a fost anul 2017 pentru guvernare şi pentru PDM? Ce aţi pune în coloana realizărilor şi ce aţi dori să reţină oamenii despre anul care se încheie?

Esenţial e să privim cu toţii în mod obiectiv şi să vedem, că 2017 a fost un an de creştere pentru Republica Moldova. Vorbesc în primul rând despre creşterea economiei, dar şi despre creşterea încrederii oamenilor, că Guvernul lucrează consecvent pentru ei, chiar dacă încă mai sunt multe de făcut până ca efectele pozitive să fie simţite mai consistent de către cetăţeni.

Economia naţională a crescut cu circa 4% în 2017, iar acest rezultat bun s-a reflectat direct în creşterea veniturilor oamenilor. Salariile au crescut cu circa 11% (e vorba de media salariilor, din sectorul de stat şi cel privat), pensiile au fost indexate cu 10% şi, de asemenea s-au majorat diverse categorii de indemnizaţii şi forme de sprijin (indemnizaţiile pentru creşterea copiilor, bursele pentru studenţi, indemnizaţiile pentru medicii şi cadrele medicale care merg să lucreze la sate). Creşterea economică a însemnat şi deschiderea de noi întreprinderi şi crearea de noi locuri de muncă. Investitorii străini au continuat să vină, văzând că partenerii de dezvoltare au încredere în evoluţiile din Moldova, dar şi în măsurile pro-business luate de către guvernare.

Dar ceea ce aş dori să ştie oamenii în primul rând, este că guvernarea a început să lucreze serios la o schimbare de atitudine, la o implicare mai directă în problemele lor. Rezultatele se vor vedea şi mai clar în anul următor.

Cum apreciaţi activitatea partidului în 2017? Vă întreb asta, pentru că s-a împlinit un an de când aţi fost ales preşedinte al PDM. Cum s-a schimbat PDM în acest an de zile?

Atunci când am fost ales preşedinte al partidului, am promis că PDM va fi mai aproape de oameni şi că va fi un promotor mai decis al modernizării în Moldova. Am avut permanent în vedere aceste două obiective atât prin activitatea de la guvernare, cât şi prin activitatea de partid. Deplasările în teritoriu şi întâlnirile cu cetăţenii au devenit mai frecvente şi mai ample, fiindcă e esenţial să comunicăm mai bine cu oamenii. Am aflat multe lucruri din discuţiile cu ei şi asta a ajutat inclusiv la adoptarea de decizii importante – de exemplu la stoparea închiderii de şcoli, la anularea taxelor pentru formare profesională plătite de către pedagogi, la proiecte de investiţii pentru infrastructură în teritoriu, la debirocratizare prin introducerea ghişeului unic. Oamenii vor ca guvernanţii să fie mai aproape de problemele lor şi, dacă văd acest lucru, ne răsplătesc cu încredere. Dovadă stau şi alegerile locale din acest an. În noiembrie am câştigat alegerile pentru primării în 10 localităţi din 10 (în 7 dintre ele chiar din primul tur), iar pe parcursul anului am înregistrat şi alte victorii locale. Colegii de partid au muncit mult şi îi felicit pentru asta.

Subiectul care a dominat anul din punct de vedere politic a fost introducerea noului sistem de vot pentru Parlament. Sunteţi mulţumit de modificarea legislaţiei prin adoptarea votului mixt? Prin ce anume noul sistem e mai bun decât cel vechi?

Toate sondajele de opinie au arătat, că oamenii îşi doreau o schimbare şi că această schimbare trebuia să includă o componentă de vot direct. Votul pe listă menţinea sistemul politic închis şi partidele departe de cetăţeni. De aceea noi am venit cu iniţiativa schimbării sistemului electoral şi am propus votul uninominal. Am organizat o amplă campanie de informare în favoarea acestui vot şi, vă amintesc, că am strâns peste 800 000 de semnături de la cetăţeni.

Votul mixt a fost formula de compromis la care s-a ajuns în Parlament, ţinând cont de dezbaterile din societate şi de nevoia unei susţineri politice cât mai largi. Consens deplin nu poate exista niciodată, dar progresul trebuie să aibă loc, mai ales că multe dintre partide au promis de-a lungul timpului schimbarea sistemului de vot. Iată că PDM a reuşit această schimbare şi eu sunt convins, că efectele vor fi pozitive. Deputaţii vor fi mai apropiaţi de cetăţeni, mai receptivi la nevoile lor şi mai interesaţi să muncească pentru rezolvarea problemelor din raioane.

Având adoptat sistemul mixt, vă tentează să candidaţi?

Acum prioritatea mea este ca, împreună cu PDM şi colegii de Coaliţie, să ajutăm Guvernul să obţină cât mai multe rezultate pentru oameni, să facă reformele necesare. Alegerile sunt departe, nu mă preocupă acum acest subiect.

2017 a fost şi un an de ciocniri între guvernarea condusă de PDM şi preşedintele Dodon. Pe de altă parte, unii zic că aceste confruntări au fost de faţadă şi vă acuză de înţelegeri ascunse cu Igor Dodon. Cum vedeţi relaţia cu preşedintele ţării şi la ce să ne aşteptăm în viitor?

De la început era clar că vor fi tensiuni între guvernare şi preşedinte. Noi susţinem vectorul european, în timp ce Igor Dodon este anti-european, iar acest lucru, evident, naşte dispute. Ne-am ciocnit de mai multe ori cu el, dar nu de dragul conflictului, ci pentru că pe rol erau chestiuni majore. Ştiţi foarte bine: era vorba despre adoptarea unor legi pentru modernizarea ţării şi apropierea de UE, despre pregătirea Armatei Naţionale prin participarea la exerciţii externe, despre postul de ministru al Apărării, care a stat neocupat luni de zile. Deci, chestiuni principiale, nu superficiale. Am fost însă extrem de atenţi să nu aruncăm ţara în haos. PDM este la guvernare, iar scopul nostru e să lucrăm pentru cetăţeni, nu să lansăm războaie politice. Mă întreb însă, de ce opoziţia de dreapta depune atâta efort ca să promoveze teoria unei înţelegeri ascunse PDM-Dodon. Poate fac acest lucru ca să treacă neobservat faptul, că ei deloc nu fac opoziţie lui Igor Dodon. Pur şi simplu îl lasă în pace – ceea ce nu mă miră, fiindcă au fost împreună în stradă la mitingurile din 2015. Poate că aici e adevărata înţelegere ascunsă.

Dar cum evaluaţi relaţiile Moldovei cu partenerii externi în 2017 – atât cu cei din Vest, cât şi din Est? Ce aţi evidenţia cu precădere în această direcţie?

Moldova şi-a manifestat şi în 2017 dorinţa de modernizare şi de apropiere de Occident – prin fapte, nu prin vorbe. Iar partenerii externi au răspuns şi ei prin fapte, ceea ce e normal şi ne bucură. De curând s-a împlinit un an de la semnarea Acordului cu FMI, iar misiunea de evaluare, care a venit la Chişinău, a constatat că programul merge bine, Moldova şi-a respectat angajamentele şi va primi în curând a treia tranşă de bani – 22 milioane de dolari. Şi relaţia cu Uniunea Europeană a cunoscut o tendinţă de creştere, dovadă fiind semnarea Memorandumului pentru asistenţa macrofinanciară europeană. Nu am nicio îndoială că în 2018, în etape şi pe baza reformelor pe care le vom face, vom primi şi aceşti bani.

Aş aminti aici şi vizita pe care am făcut-o în luna decembrie în SUA, unde am primit aprecierile şi încurajările mai multor oficiali americani pentru progresele politice şi economice ale Moldovei. Legăturile noastre cu partenerii americani şi europeni sunt din ce în ce mai solide şi aduc beneficii pentru Moldova.

E adevărat pe de altă parte, că avem mai multe subiecte de clarificat în relaţia cu Federaţia Rusă. Moldova nu caută şi nu îşi doreşte confruntare cu Rusia, însă îşi va susţine consecvent interesele şi obiectivele naţionale. Vom pleda pentru un dialog deschis şi sincer, fiindcă dorim o relaţie bună moldo-rusă. Sper, ca 2018 să aducă elementele pozitive pe care le aşteptăm.

Aţi încheiat anul cu o surpriză politică, anunţând remanierea guvernamentală şi şapte noi miniştri. De ce aţi făcut acest pas? Era PDM nemulţumit de propriul guvern?

Noi eram mulţumiţi de evoluţia Guvernului şi am şi spus-o: încrederea în Guvern e azi de patru ori mai mare decât la preluarea mandatului. Dar am făcut remanierea pentru că vrem mai mult, e nevoie de mai mult şi se poate mai mult în termeni de performanţă. Am consolidat caracterul tehnocratic al Guvernului şi am făcut o infuzie de forţe proaspete pentru anul 2018, care nu va fi unul uşor. Noua formulă guvernamentală are tot sprijinul PDM şi toate instrumentele pentru a fi şi mai aproape de oameni, dar şi pentru a continua pas cu pas reformele.

Sursa: Almanah Politic 2017