Democratic Party of Moldova

Press release

04 September 2019

Procuratura Generală demonstrează că este controlată politic

Procuratura Generală demonstrează că este controlată politic

Răspunsul dat de Procuratura Generală la refuzul de a porni urmărire penală pe faptul uzurpării puterii de stat de către actuala guvernare, cum a fost solicitat în demersul deputaţilor PDM, demonstrează, o dată în plus, faptul că această instituţie este controlată politic şi reacţionează selectiv la solicitările venite din partea guvernării şi a opoziţiei.

Subliniem că, PG a încălcat legea când a dat curs insistenţelor politicianului Andrei Năstase de a porni urmărire penală pe faptul uzurpării de stat de către fosta guvernare. Precizăm că, instanţa de judecată va examina în curând refuzul PG de a anula ordonanţa de pornire a urmării penale în cazul pretinsei uzurpări de stat de către fosta guvernare, idee aberantă asupra căreia insistă alianţa hibridă PSRM-ACUM, pentru a camufla fărădelegile pe care le comit.

Aşa cum am mai spus, politicienii de la putere folosesc procuratura în scop de şantaj şi presiune asupra opoziţiei democrate, în special pentru a influenţa alegerile generale locale din 20 octombrie. Abuzurile guvernării duc la aceea ca scrutinul din toamnă să nu fie unul liber şi corect, iar rezultatele alegerilor să fie compromise din perspectiva legalităţii şi a legitimităţii.

Atragem repetat atenţia opiniei publice şi a comunităţii internaţionale asupra derapajelor anti-democratice din partea guvernării hibride PSRM-ACUM, ilegalităţi la care au atras atenţia deja mai multe formaţiuni de opoziţie. Este necesară revenirea cât mai urgentă a activităţii instituţiilor de drept, dar şi a alianţei de la putere, în câmpul constituţional.

Amintim că, acesta nu este primul refuz al Procuraturii Generale la adresările democraţilor. Recent, Procuratura Generală a refuzat să prezinte o copie a ordonanţei semnată de procurorul general interimar, Dumitru Robu, de iniţiere a unui dosar penal în privinţa unor pretinse fapte de uzurpare a puterii în stat de către fosta guvernare. Deputaţii PDM solicitaseră această copie pentru a ataca ordonanţa în instanţa de judecată, inclusiv pe motiv că decizia respectivă este ilegală din perspectiva procedurii.