Democratic Party of Moldova

Press release

21 October 2020

Preturi mai mici pentru testul COVID-19 şi vaccinuri. Fracţiunea PDM cere ca statul sa reglementeze preturile

Preturi mai mici pentru testul COVID-19 şi vaccinuri. Fracţiunea PDM  cere ca statul sa reglementeze preturile

În condiţiile pandemiei şi a stării de urgenţă de sănătate publică, serviciile de diagnostic de laborator al infecţiei cu noul coronavirus, dar şi cele de imunizare devin vitale pentru supravegherea şi controlul infecţiei COVID-19. În prezent, însă, accesul la efectuarea testului pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 este limitat, inclusiv din cauza costului înalt al acestuia, care se ridică la circa 800 de lei, a declarat preşedintele Comisiei sănătate, protecţie socială şi familie, Ghenadie Buza.

În plus, oamenii sunt nevoiţi să facă testul atât în scop de diagnostic pentru tratament, cât şi în cazul unor deplasări peste hotarele ţării.

În condiţiile de supraîncărcare a sistemului public de sănătate, creşte rolul sectorului privat, activitatea căruia trebuie reglementată, ca să fie accesibilă populaţiei.

Totodată, având vedere că imunizarea populaţiei devine o măsură eficientă în prevenirea îmbolnăvirilor, inclusiv în condiţiile în care infecţia cu COVID-19 se poate suprapune cu gripa sezonieră, statul trebuie să reglementeze şi formarea preţurilor la serviciile de vaccinare.

Pentru a nu admite stabilirea unor preţuri mai mari la serviciile respective, deputaţii Fracţiunii PDM au venit cu iniţiativa legislativă de modificare a legislaţiei. Astfel, se propune ca pe  perioada stării de urgenţă în sănătatea publică, Guvernul să aibă dreptul de a reglementa tarifele la serviciile de diagnostic al infecţiei cu SARS-CoV-2 şi cele de vaccinare.

Adoptarea proiectului respectiv de lege, va spori accesul populaţiei la efectuarea testelor de laborator privind infecţia cu SARS-CoV-2 şi la serviciile de vaccinare, ceea ce va influenţa benefic asupra sănătăţii populaţiei, dar şi va asigura protecţia financiară a cetăţenilor.