Democratic Party of Moldova

Press release

18 January 2021

Poziţia PDM privind decizia CC şi scenariile posibile în actualul context politic

Poziţia PDM privind decizia CC şi scenariile posibile în actualul context politic
 1. Curţii nu se discută, dar se execută. Hotărârea de astăzi a CC, prin care magistraţii au spus clar că autodizolvarea Parlamentului nu este posibilă, era aşteptată şi firească. Şi această decizie confirmă necesitatea implementării soluţiei propuse de PDM. Ţara se află într-o profundă criză economică, sanitară şi politică. Ţara şi cetăţenii sunt şi trebuie să fie preocuparea noastră principală. Prin urmare, cetăţenii au nevoie să cunoască cine şi cum îşi asumă responsabilitatea să gestioneze, în perioada de până la alegeri, această criză. Sunt 3 priorităţi despre care credem că trebuie luate în considerare acum:
  1. Gestionarea crizei pandemice (testare, tratament, vaccinare)
  2. Gestionarea crizei economice (ajutoare pentru oameni şi mediul de afaceri)
  3. Pregătirea ţării de alegeri anticipate libere şi corecte (curăţarea clasei politice)
  Înţelegem necesitatea alegerilor anticipate, mai ales în condiţiile în care avem în Parlament aproape o treime de deputaţi transfugi şi lipsiţi de integritate. În acelaşi timp, alegerile anticipate trebuie să se producă exact ca o explozie controlată. Ţara trebuie pregătită pentru acest exerciţiu. Este de datoria noastră, a clasei politice, să ştim cum să facem acest lucru.
  Sperăm că politicienii vor găsi suficientă responsabilitate şi maturitate politică pentru a lăsa deoparte interesele personale înguste şi de partid şi a începe să se gândească la ţară şi cetăţeni. În perioade de criză, perioade complicate, aşa cum este cea pe care o traversăm, trebuie să fim uniţi şi solidari. Doar aşa putem trece şi peste aceste probleme.
  PDM rămâne ferm ataşat obiectivelor sale: direcţia europeană a ţării, bunăstarea cetăţenilor, modernizare, suveranitatea şi integritatea teritorială.