Democratic Party of Moldova

Press release

03 December 2020

PDM nu va susţine trecerea SIS-ului sub controlul parlamentului şi va sprijini eforturile preşedintelui ales în contracararea destabilizării situaţiei din ţară şi şmecheriilor. Totodată, democraţii ce

PDM nu va susţine trecerea SIS-ului sub controlul parlamentului şi va sprijini eforturile preşedintelui ales în contracararea destabilizării situaţiei din ţară şi şmecheriilor. Totodată, democraţii ce

Partidul Democrat din Moldova şi-a expus astăzi, în cadrul unui briefing de presă, poziţia privind ultimele evenimente politice din ţară, dar şi agenda-surpriză a şedinţei Parlamentului încropită de noua coaliţie PSRM-ŞOR.

Partidul Democrat din Moldova consideră că iniţiativa socialiştilor de a scoate SIS-ul de sub controlul preşedintelui ales este una abuzivă. „PDM se solidarizează cu cetăţenii care nu acceptă abuzuri şi care vor altfel de politică, corectă şi transparentă şi va susţine eforturile preşedintelui ales în contracararea destabilizării situaţiei din ţară şi şmecheriilor puse la cale de unii actori politici”, a declarat liderul democrat Pavel Filip. El a făcut apel către fracţiunea PSRM să retragă acest proiect din procedură parlamentară, menţionând că pe 15 noiembrie cetăţenii au votat pentru schimbări nu doar la preşedinţie, ci şi la guvernare.

Totodată, pe fundalul numărului în creştere de cazuri de COVID şi a crizei dezastruoase în care se află ţara, cele 3 proiecte legate de statutul limbii ruse, propaganda rusească şi prescripţiile medicale în limba rusă sunt doar o fumigenă disperată cu care guvernarea încearcă să distragă atenţia de la lipsa paturilor din spitale, insuficienţa medicilor, economia la pământ şi numărul enorm de infectări, consideră liderul democrat. Nu aceste teme care divizează societatea ar trebui să fie priorităţile acum, ci majorarea numărului de teste, tratamentul eficient pentru cei infectaţi, asigurarea lucrătorilor medicali cu echipamentul necesar, identificarea spaţiilor pentru internarea celor în stare gravă, accesul la vaccin şi medicamentele necesare. „PDM cere fracţiunii PSRM să renunţe la aceste proiecte şi să le retragă din procedură parlamentară. PDM nu va susţine aceste proiecte. Limba, istoria, identitatea nu se negociază”, a menţionat Pavel Filip.

În ceea ce priveşte politica bugetar-fiscală şi bugetul pentru anul viitor, preşedintele PDM a calificat drept o bătaie de joc graba cu care socialiştii şi noii lor parteneri – partidul Şor încearcă să aprobe aceste documente, care conţin scheme şi prevederi dubioase. Pentru Partidul Democrat există câteva linii roşii pe care nu le va accepta:

-majorarea TVA în agricultură de la 8 la 12%: o lovitură dură pentru fermieri şi aşa afectaţi dur de seceta din acest an, dar şi pentru consumatori, pentru că vor urma scumpiri în acest sector.

-scheme de milioane cu ţigări: prejudicierea bugetului statului cu 160 milioane de lei pe an, bani din care ar putea fi plătite tuturor celor 10 000 de medici infectaţi de COVID îndemnizaţii de câte 16 mii de lei.

-plafonarea taxelor locale: reducerea autonomiei primăriilor şi a veniturilor acestora.

-schema cu medicamentele neautorizate, care permite importul de medicamente de calitate şi provenienţă dubioasă şi care loveşte în importatorii şi producători legali şi corecţi.

-permiterea importului de maşini mai vechi de 10 ani: un atac dur pentru mediul ambiant şi sănătatea oamenilor.

-impozitarea dobânzilor la bănci cu 3% pentru persoane fizice: o nouă lovitură pentru oameni, care şi aşa o duc greu.

PDM cere Guvernului să renunţe la toate aceste prevederi, în caz contrar nu va susţine politica fiscală şi bugetul pentru anul viitor.

Democraţii sunt îngrijoraţi şi de intenţia noii coaliţii PSRM-ŞOR de a crea un precedent periculos în ceea ce priveşte iniţiativele privind Autonomia Găgăuză. „Considerăm că cele 3 proiecte care vizează Autonomia Găgăuză sunt neconstituţionale. Votarea în grabă a acestor proiecte ar însemna un atac extrem de dur la adresa suveranităţii ţării şi crearea unui precedent foarte periculos”, a subliniat preşedintele PDM. Liderul democrat a făcut apel către deputaţii, care se declară „patrioţi şi statalişti”, să renunţe la aceste proiecte periculoase pentru ţară.