Democratic Party of Moldova

27 July 2020

Gruparea Şor - Candu a fost înregistrată ilegal ca partid, cu grave încălcări ale legislaţiei. PDM cere în judecată ASP să-şi anuleze decizia de înregistrare a formaţiunii

PDM a adresat o cerere de chemare în judecată a ASP pentru a anula decizia de înregistrare a formaţiuni „Pro Moldova”. Fracţiunea PDM a semnat şi o scrisoare către Agenţia Servicii Publice în  care cere anularea înregistrării Partidului politic ”Pro Moldova”.

Motivul invocat este  că formaţiunea a fost înregistrată ilegal ca partid, cu grave încălcări ale legislaţiei.

1.Astfel,se interzice înregistrarea unei denumiri care: a) coincide sau, după cum constată organul înregistrării de stat, se aseamănă cu denumirea unei alte persoane juridice deja înregistrate; b) coincide cu o marcă înregistrată în Republica Moldova sau cu o marcă notorie străină. De menţionat că în Registrul persoanelor juridice pe pagina web a Agenţiei Servicii Publice mai sunt înregistrate persoane juridice care conţin denumirea ”Pro Moldova” şi anume - Asociaţia Obştească „PRO MOLDOVA SOCIAL”, Asociaţia pentru Modernizare şi Integrare Europeană ”Millenium Pro Moldova”, Asociaţia Obştească Liga Tinerilor pentru Drepturile Omului ”Pro Moldova” , care au fost înregistrate anterior datei de 18.06.2020.

2.Totodată, nu a fost prezentată permisiunea corespunzătoare acordată solicitantului, în condiţiile stabilite de Guvern, pentru a folosi în denumirea persoanei juridice a denumirii oficiale a statului şi anume ”Moldova”, condiţie obligatorie prevăzută de lege.

3.Nu a fost prezentată lista membrilor partidului politic, în număr de cel puţin  de patru mii, cu îndeplinirea condiţiei ca membrii acestuia să fie domiciliaţi în cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea din Republica Moldova, dar nu mai puţin de 120 de membri în fiecare din unităţile administrativ-teritoriale menţionate.