Democratic Party of Moldova

12 November 2019

Discursul preşedintelui PDM, Pavel Filip, înainte de votarea moţiunii de cenzură împotriva guvernului

Stimaţi colegi,

Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Astăzi guvernul nu este demis, astăzi luăm act de decizia acestui guvern de a pleca.

Guvernul instalat în iunie este cel mai incompetent guvern din istoria Republicii Moldova. În 5 luni de zile nu am văzut niciun proiect pentru oameni. Din contra, din răzbunare, aţi anulat sau trunchiat proiectele bune lansate de noi: Drumuri Bune, Prima Casă, Un doctor pentru tine, cutiile pentru nou-născuţi, 600 de lei pentru pensionari, tichetele de masa. V-aţi speriat pentru că oamenii cer de la guvernare lucruri concrete şi voi nu le puteţi oferi şi aţi decis să plecaţi.

De când aţi venit la putere, vă tot lăudaţi că deconspiraţi scheme de milioane. Dacă au existat scheme de câte 400 de milioane de lei pe lună, în 5 luni unde sunt cele 2 miliarde de lei din scheme? De ce nu vin în buget? Sau schemele continuă, sau minţiţi cu neruşinare. Ne-aţi acuzat că ar fi existat scheme şi la energia electrică, din cauza cărora lumina e scumpă. Dacă aţi oprit acele scheme, de ce s-a scumpit lumina? Se scumpesc produsele alimentare şi serviciile de transport. Oamenii nu ştiu nici măcar dacă vom avea sau nu gaz la iarnă. V-aţi speriat că nu veţi reuşi să gestionaţi această criză şi aţi decis să plecaţi de la Guvern.

Aţi reuşit să creşteţi nu doar preţurile şi tarifele, dar şi taxele şi impozitele pentru antreprenori. Efectele dezastruoase ale incompetenţei acestui guvern se vor face simţite în câteva luni când vor intra în vigoare proiectele pe care le-aţi votat. Având în vedere nemulţumirea comunităţii oamenilor de afaceri, e logic că aţi decis să plecaţi.

Suntem la mijlocul lui noiembrie, iar bugetul încă nu a fost aprobat. Ce aţi aşteptat? De ce a durat atât? Pentru că nu a avut cine să lucreze. Pentru că voi nu aveţi profesionişti, iar pe adevăraţii profesionişti i-aţi dat afară, ca să-i înlocuiţi cu rude, cumetri şi membri de partid. Aţi politizat la maxim instituţiile publice. Aţi partajat CNA-ul şi Procuratura. Aţi compromis total noţiunea de ”concurs”. Aţi organizat doar concursuri trucate şi aţi uitat de meritocraţie şi transparenţă. Ca regulă, dacă nu câştigă cine trebuie, se anulează concursul sau câştigă cineva care nici n-a participat. Presiunea oamenilor este mare. Înţeleg de ce aţi decis să plecaţi.

Înţeleg că v-aţi speriat de toate astea şi aţi găsit această modalitate pe care o consideraţi elegantă de a abandona responsabilităţile pe care vi le-aţi asumat. Aţi dat de greu, nu aveţi oameni şi nu mai vreţi să guvernaţi. Cu siguranţă, dacă aţi fi vrut, aţi fi găsit o soluţie cu partenerii voştri de alianţă. Această variantă teribilistă de asumare a răspunderii când nici măcar nu aţi anunţat propunerea pe care o aveţi este ridicolă. Un act disperat prin care speraţi să reveniţi în stradă, în opoziţie, acolo unde vă simţiţi bine. Nu ştiţi să acţionaţi PENTRU, puteţi activa doar ÎMPOTRIVĂ.

Ştiu că în stilul cu care ne-aţi obişnuit, veţi căuta vinovaţi pentru eşecurile voastre. N-aţi realizat nimic la Guvern pentru că vinovat e cu siguranţă Partidul Democrat. Fals. Aţi avut toată puterea, toate instituţiile, aţi dat afară pe cine aţi vrut, aţi numit pe cine aţi vrut, aţi avut tot Guvernul şi majoritate în Parlament. Aţi rămas însă captivi propriilor frustrări şi fantomelor trecutului.

Nu puteţi exista fără Vlad Plahotniuc. Plahotniuc v-a ajutat să veniţi la guvernare şi fără el sunteţi pierduţi. Partidul Democrat a rezistat fără Plahotniuc, Blocul ACUM însă şi-a pierdut sensul existenţei de când acesta a plecat. Vlad Plahotniuc e în capul vostru şi vă recomand să vi-l scoateţi din cap.

Partidul Democrat cu siguranţă nu va fi de vină pentru eşecurile voastre. Chiar şi la guvernare, aţi continuat să insultaţi miile de oameni care au votat nu doar în februarie, dar şi în octombrie pentru PDM, care a demonstrat la alegeri că este apreciat de cetăţeni.

Cu toate acestea, în ultimele luni, dar şi în ultimele săptămâni şi zile, am primit zeci de sunete de la partenerii noştri de dezvoltare legate de criza politică. Le-am spus că de luni de zile transmit invitaţii la dialog celor din Blocul ACUM şi că, paradoxal, primesc apeluri din afară, însă nu de la cei care ar trebui să fie cei mai interesaţi de un dialog.

Nu voi veni acum cu detalii, însă PDM ar fi fost gata să discute, noi am propus inclusiv să ne unim forţele pentru coaliţii în raioane, să semnăm un Acord de colaborare în formarea alianţelor la nivel local.

Drept răspuns, linişte. Dacă vreţi să rămâneţi la putere, de ce nu aţi venit să discutăm? Dacă vrei să câştigi la loterie, cumpără măcar un bilet.

Toate acestea ne fac să fim siguri că actualul guvern nu îşi mai doreşte să guverneze şi a luat deja decizia să plece acolo unde se simte bine, în opoziţie. De lucru este mult şi n-are cine munci, aşa că dacă nu poţi, te dai la o parte.

Decizia de a pleca luată de actualul guvern semnalizează un început de campanie electorală pentru dna Maia Sandu, fapt confirmat de însăşi doamna prim-ministru la briefingul de ieri. Şi ce poate fi mai avantajos, desigur, pentru lansarea în campania electorală decât rolul de victimă a unei conjuraţii, care nu i-a permis să-şi ducă misiunea până la capăt.

Dna prim-ministru, la 100 de zile aţi spus că sunteţi pe o corabie, aţi acoperit găurile, aveţi merinde şi marinari oneşti. Iată că la 5 luni aţi luat decizia să fugiţi de pe corabie. Un căpitan părăseşte corabia ultimul, numai după ce s-a asigurat că toţi pasagerii sunt în siguranţă. Dvs fugiţi de pe corabie, lăsând pasagerii în ajun de iarnă, fără ajutoare sociale, ţara fără buget, antreprenorii fără previzibilitate, oamenii fără speranţă.

Partidul Democrat va susţine decizia blocului ACUM de a pleca de la guvernare şi va vota această moţiune de cenzură. Deschiderea pentru comunicare şi dialog rămâne valabilă, doar că e bine să discutăm de pe poziţii egale.