Democratic Party of Moldova

Press release

31 July 2020

Au fost desemnaţi câştigătorii Concursului organizat de Fracţiunea PDM cu ocazia Zilei Naţionale a Portului Popular

Au fost desemnaţi câştigătorii Concursului organizat de Fracţiunea PDM cu ocazia Zilei Naţionale a Portului Popular

Vicepreşedintele Parlamentului Monica Babuc a acordat astăzi premii pentru cele mai inspirate filmuleţe dedicate Zilei Naţionale a Portului Popular, realizate în condiţii de pandemie. Filmuleţele au fost realizate în cadrul Concursului desfăşurat de Fracţiunea Partidului Democrat. Participanţii la concurs au organizat flashmob-uri cu număr limitat de participanţi, le-au filmat cu telefonul, pentru a scoate în evidenţă costumul naţional şi floarea busuiocului.

Ca urmare, în adresa fracţiunii PDM, au fost expediate 58 de video-uri realizate atât de amatori, cât şi de profesionişti din municipiile Chişinău şi Bălţi, UTA Găgăuzia şi alte 18 raioane ale ţării. Juriul de concurs, format din deputaţii fracţiunii PDM, a selectat cele mai bune filmuleţe care corespund criteriilor enunţate. Au fost acordate diplome şi premii pentru locurile I, II şi III, precum şi diplome de menţiune şi de participare pentru toţi participanţii la concurs.

Monica Babuc a declarat că datorită prezenţei online, iniţiativei, dragostei de neam, obiceiuri şi tradiţii naţionale a cetăţenilor ţării şi oamenilor de cultură din teritoriu, am reuşit să sărbătorim Ziua Naţională a Portului Popular inclusiv în condiţii de pandemie. Oficialul a mulţumit tuturor celor care „au rezonat cu iniţiativa PDM, reuşind astfel, chiar şi în condiţii de pandemie, să arătăm valorile noastre identitare respectul pe care îl merită”.

Locul I a fost conferit satului Petrunea din raionul Glodeni (https://bit.ly/3g9nNcG), locul II a fost partajat de către Ansamblul „Vălenăşiţele” din s. Văleni, r. Cahul (https://bit.ly/39IDRQ4), Direcţia Generală Cultură şi Turism a UTA Găgăuzia (https://bit.ly/31gtlMv) şi Ansamblul Folcloric Model „Busuioc Moldovenesc” din or. Cimişlia (https://bit.ly/2D1RGNO). Locul III a fost adjudecat de către Primăria c. Cucoara, r. Cahul (https://bit.ly/3fcTfWm), Ansamblurile „Spicuşor” şi „Tezaur” de la Casa de Cultură din s. Hădărăuţi, r. Ocniţa (https://bit.ly/33gFQtI), Ansamblul „Baştina” de la Feşteliţa, r. Ştefan-Vodă (https://bit.ly/3134341) şi Colectivele Artistice de la Casa de Cultură din s. Parcova, r. Edineţ (https://bit.ly/3ffaBSa).

Ceremonia oficială de premiere a avut loc la Parlamentul Republicii Moldova, cu respectarea tuturor normelor de securitate dictate de situaţia pandemică. La eveniment au participat laureaţii concursului,  deputaţi democraţi, aleşi locali democraţi. Concursul a fost organizat în contextul sărbătoririi la 28 iunie curent a Zilei Naţionale a Portului Popular.